miercuri, 8 august 2018

Bolile gingivale asociate sarcinii



Sarcina, prin ea însăși, nu produce gingivită, dar poate influența prin modificări hormonale reacția locală a țesuturilor față de placa bacteriană, adevărata cauză a gingivitei în cursul sarcinii.

În ultimul trimestru de sarcină, când progesteronul, siestrogenul au cel mai ridicat nivel, poate să apară inflamația gingivală, cu atât mai mult dacă igiena orală este precară. Statistic vorbind, mai mult de jumătate dintre femei, în cele 9 luni de sarcină au tendința să dezvolte boli gingivale.

Simptomatologie

- sângerări gingivale
- gingia este tumefiată, mărită de volum, netedă sau boselată, lucioasă, de consistență moale decolabilă de pe dinte
- gingivita de sarcina se dezvoltă mai mult pe seama papilelor interdentare, dar poate afecta și alte porțiuni ale gingiei
- poate apărea mobilitate dentară, iar în cazuri grave de suprainfectare poate evolua până la avulsie dentară.

Între 2 și 5% dintre viitoarele mămici, pot dezvolta “tumora de sarcina”. Această afecțiune nu are un caracter malign, fiind un angiogranulom din punct de vedere histopatologic (ramură a histologiei care studiază aspectul microscopic al organelor sau al țesuturilor bolnave). Are aspectul unei emisfere turtite, ca o ciupercă și se formează frecvent din papilla interdentară.

Pentru a evita toate aceste neplăceri este absolut necesar să consultați medicul stomatolog înainte de a rămâne însărcinată.

Acolo unde este cazul, se va efectua o igienizare profesională fiind completată de o igienă orală corect efectuată acasă: periaj dentar de cel puțin 2 ori pe zi, plus folosirea dușului bucal.
...
Cu multă pasiune, avem grijă de zâmbetul dumneavoastră! 


Dr.Andra Șerban

Pentru programări
http://www.ambasadordent.ro/p/contact.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Apăsați tasta ctrl și derulați simultan pentru a mări harta

Date cartografice
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date cartograficeDate hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Hartă
Satelit