marți, 24 iulie 2018

Implanturi dentare sau punți dentare?

Implant dentar

Pentru a înlocui dinții lipsă, putem opta între o punte dentară sau o restaurare protetică pe implanturi dentare. 

Sunt situații când nu avem posibilitatea de a alege între implanturi sau punți dentare, atunci când pacientul se prezintă la medic cu edentație terminală, singura soluție fiind implanturile dacă ne dorim o protezare fixă.

Însă, atunci când breșa edentată este delimitată de dinți  vecini (față, spate) putem opta pentru o punte dentară. 

Implantul dentar în zilele noastre este considerat tratamentul de elecție pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă de pe arcadă. 

Este un dizpozitiv (șurub) din titan care se introduce în oasele maxilare având o foarte bună biocompatibilitate cu organismal uman. 

Puntea dentară clasică este o lucrare protetica fixă folosită pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsa. Această lucrare necesită șlefuirea dinților vecini breșei edentate, uneori și devitalizarea acestora (scoaterea nervului).
Puntea dentară
Ce alegem - implant sau punte dentară?

Pentru că fiecare individ în parte prezintă o situație unică, înainte de a lua o astfel de decizie este bine să vă consultați cu medicul stomatolog. 

În cadrul unei consultații, pe baza unor examene paraclinice (radiografii dentare) și a unui model de studio, medicul vă va prezența toate posibilitățile de tratament cu tot ce implică avantaje și dezavantaje.

Avantajele implantului dentar


Cel mai mare avantaj al implantului dentar este faptul că dinții vecini, despre care am vorbit, rămân intacți (nu trebuie să îi șlefuim ca să ne ancorăm pe ei).

De cele mai multe ori, un implant inserat corect nu necesită înlocuirea lui.

Un alt mare avantaj, este faptul că implantul dentar nu este predispus la caria dentară, însă asta nu elimină igiena orală foarte bună și vizitele periodice la medicul stomatolog.

Implanturile dentare arată și se simt ca dinții naturali.

Dezavantajele implantului dentar

Breșa edentantă
Timpul. Există situații când intervențiile chirurgicale sunt complexe, medicul chirurg fiind nevoit să facă sinus lift și adiții osoase, înainte de a insera implantul propriu zis. În astfel de situații (sinus lift), când nu există ofertă osoasă, se adaugă un timp suplimentar tratamentului și o nouă intervenție chirurgicală. După inserarea implantului, se așteaptă între 3-6 luni până apare fenomenul de osteointegrare  ( implantul devine unul cu osul maxilar) până la protezarea finală. 

Costuri. De cele mai multe ori, pacientul se prezintă în cabinet după o lungă perioada de timp de la pierderea dintelui, fapt pentru care este nevoie de adiții osoase pe lângă implantul dentar, intervenție care ridică costurile.

Examine paraclinice suplimentare. Nici nu poate fi vorba, ca în zilele noastre un implant dentar să fie inserat fără un computer tomograf în prealabil. 

Avantajele unei punți dentare

Timpul scurt. De cele mai multe ori, în maximum 2 săptămâni, tratamentul dentar este finalizat. 

Costul redus comparativ cu intervenția chirurgicală de înserare a implantului care necesită sinus lift și sau adiții osoase

Există și situațîi în care medical stomatolog recomandă o punte dentară.

Atunci când vrem să înlocuim o punte dentară veche.

Atunci când dinții vecini breșei edentate prezintă obturații de canal (au nervul scos) sau necesită  obturații de canal.

Dacă bugetul sau timpul necesar nu vă este favorabil.

Dezavantaje

Cel mai mare dezavantaj este sacrificiul de substanță dură dentară a dinților învecinați.

Necesitatea schimbării lor la maximum 10 ani.

Posibilitatea apariției cariei sub puntea dentară, pe dinții slefuiti.


Oricare ar fi metoda de restaurare pe care o alegeți, igiena orală trebuie să fie una foarte bună completată cu vizite la stomatolog de 2 ori pe an.
...

Cu multă pasiune, avem grijă de zâmbetul dumneavoastră! 

Dr.Andra Șerban

Pentru programări
http://www.ambasadordent.ro/p/contact.html





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Apăsați tasta ctrl și derulați simultan pentru a mări harta

Date cartografice
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date cartograficeDate hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Hartă
Satelit