luni, 6 august 2018

Aftele bucale. Cum le tratăm?

Aftele bucale sunt poate cea mai răspândită afecțiune a mucoasei bucale. Ele pot interesa între 20 și 50 la sută din populație. 

Afecțiunea este mai frecventă la tineri, afectând mai mult sexul feminin. De cele mai multe ori, această afecțiune nu este privită de către pacient cu seriozitate, pentru că simptomatologia nu este alarmantă, având un caracter trecător.

Însă, trebuie avut în vedere că aftele bucale pot prezența semnele unor afecțiuni generale grave cum sunt: afecțiunea Bencet, maladia Crohn sau Rectocolita Ulcero- Hemoragică. 

Caracteristici

Persoanele predispuse la această afecțiune pot însuma mai multe episoade pe an, episoade care de cele mai multe ori trec fără o simptomatologie agresivă.  

De obicei apar
- pe fața internă a obrajilor 
- pe marginile limbii 
- pe planșeul bucal 
- pe fundul de sac vestibular 
- pe fața internă a buzelor 

Nu apar pe gingia fixă și nici pe roșul de buză. Pot avea dimensiuni de la 2-3 mm până la 10 mm, au o formă rotunjită înconjurate de un halou roșu congestive acoperite de o membrană gălbuie. 

Înainte cu 1-2 zile ca formațiunea să fie vizibilă în cavitatea bucală, pacientul poate să acuze durere respectiv senzație de arsură sau usturime. 

Este bine de știut că aftele bucale nu sunt contagioase, deci ele nu se pot transmite prin salivă având un caracter genetic. 

Aftele bucale au transmitere familială de obicei. Așa cum vă spuneam, această afecțiune nu are o simptomatologie alarmantă, având un caracter trecător, însă dacă frecvența de apariție a aftelor bucale crește fiind însoțite de stări febrile sau diaree, se recomandă investigații suplimentare. 

Factori favorivanti apariției aftelor bucale: 

- Factori microbieni 
- Alimentele ( alune, ciocolată, nuci, brânzeturi fermentate, miere etc) 
- Asocierea cu anumite afecțiuni generale 
- Alți factori ( traumatisme locale, factori endocrini, stări de stres, fumatul) 

Tratamentul aftelor bucale

Având în vedere etiologia în mare parte necunoscută, aftoza recidivantă nu beneficiază de un tratament satisfăcător. Pentru ameliorarea stării de discomfort generate de aftele bucale se elimină alimentele care favorizează apariția aftelor bucale,  se consumă alimente moi, se va clăti gura cu ceai de mușețel, se face igiena orală foarte bună, se recomandă antialgicele sub formă de cremă cu aplicare locală. 

În cazul aftozelor severe, tratamentul se va institui pe cale locală și generală, după o serie de investigații care vor diferenția aftoza severă de anumite afecțiuni generale grave însoțite de erupții aftoase.

...
Cu multă pasiune, avem grijă de zâmbetul dumneavoastră! 

Dr.Andra Șerban

Pentru programări
http://www.ambasadordent.ro/p/contact.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Apăsați tasta ctrl și derulați simultan pentru a mări harta

Date cartografice
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date cartograficeDate hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Hartă
Satelit