vineri, 9 noiembrie 2018

Sănătate orală: o fereastră pentru sănătatea dumneavoastră generală


Sănătatea orală este mai importantă decât ați putea realiza. Citind acest articol aflați informații despre felul în care sănătatea gurii, dinților și gingiilor vă poate afecta sănătatea generală.

Să începem cu o întrebare?

Știați că sănătatea orală oferă indicii despre starea de sănătate generală - sau că problemele din gură vă pot afecta restul corpului? Aflați mai multe despre conexiunea dintre sănătatea orală și sănătatea globală.

Care este legătura dintre sănătatea orală și sănătatea generală?


Ca multe zone ale corpului, gura ta este plină de bacterii - cele mai multe dintre ele inofensive. În mod normal, apărarea naturală a organismului și îngrijirea sănătății orale bune, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, pot menține aceste bacterii sub control.

Cu toate acestea, fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și boala gingiilor.

În plus, anumite medicamente - analgezicele, diureticele, antidepresivele etc.,  pot reduce fluxul de salivă. Saliva spală alimentele și neutralizează acizii produși de bacterii în gură, ajutându-vă să vă protejați de invazia microbiană sau de supraaglomerarea care ar putea duce la boală.

Studiile sugerează, de asemenea, că bacteriile orale și inflamația asociată cu parodontită - o formă severă de boală a gingiilor - ar putea juca un rol în unele boli. În plus, anumite boli, cum ar fi diabetul și HIV / SIDA, pot reduce rezistența organismului la infecție, ceea ce face ca problemele de sănătate orală să fie mai grave.

Ce boli pot apărea datorită unei sănăți orale precare?


Sănătatea dvs. orală poate contribui la apariția condițiilor ce pot duce la următoarele boli:

Endocardita. Endocardita este o infecție a căptușelii interioare a inimii (endocard). Endocardita se apare de obicei atunci când bacteriile din altă parte a corpului, cum ar fi gura, se răspândesc prin sânge și se atașează la zonele afectate din inimă.

Boala cardiovasculară. Unele studii sugerează că bolile de inimă, arterele înfundate și accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamația și infecțiile pe care bacteriile orale le pot provoca.

Sarcina și nașterea. Parodontita a fost legată de nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere.

Anumite condiții ale sănătății orale pot afecta, de asemenea, sănătatea în acest sens:

Diabet. Diabetul reduce rezistența organismului la infecție - punând gingiile în pericol. Boala gingiei pare să fie mai frecventă și mai gravă în rândul persoanelor care suferă de diabet. Cercetările arată că persoanele care suferă de afecțiuni ale gingiilor au un timp mai mare de control al nivelului de zahăr din sânge și că îngrijirea parodontală regulată poate îmbunătăți controlul diabetului.

HIV / SIDA. Problemele orale, cum ar fi leziunile mucoase dureroase, sunt frecvente la persoanele care au HIV/SIDA.

Osteoporoza. Face ca oasele să devină slabe și fragile - poate fi legată de pierderea parțială a masei oaselor și pierderea dinților. Medicamentele utilizate pentru tratamentul osteoporozei prezintă un risc mic de afectare a oaselor maxilarului.

Alte afecțiuni care ar putea fi legate de sănătatea orală includ tulburările de alimentație, artrita reumatoidă, cancerele capului și gâtului și sindromul Sjogren - o tulburare a sistemului imunitar care provoacă gura uscată.

Din cauza acestor legături potențiale, este recomandat să vorbiți cu dr.stomatolog al dumneavoastră, să-i spuneți dacă luați medicamente sau ați avut vreun fel de modificări în starea generală a sănătății - mai ales dacă ați avut boli recente sau dacă aveți o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul zaharat.

Cum îmi pot proteja sănătatea orală?


Pentru a vă proteja sănătatea orală, realizați o bună igienă orală în fiecare zi. De exemplu: periați dinții cel puțin de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, mâncați sănătos și limitați gustările între mese, înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei până la patru luni sau mai, programați controalele dentare regulate și tratamentele obișnuite (duș bucal etc.), evitați consumul de tutun. De asemenea, contactați medicul dentist de îndată ce apare o problemă de sănătate orală.

...
Cu drag,

Dr.Andra Șerban
Ambasad’or Dent
Piatra Neamț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Apăsați tasta ctrl și derulați simultan pentru a mări harta

Date cartografice
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date cartograficeDate hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Date hartă ©2018 Google, INEGI, ORION-ME
Hartă
Satelit